elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'hospital La Plana acata l'ordre judicial i permetrà l'ozonoterapia en un pacient crític de covid

Arxiu
Arxiu
  • Sanitat insisteix que no hi ha evidència científica suficient ni consolidada sobre l'ús d'aquesta tècnica

La justícia s'ha posat del costat d'una família de Borriana que exigia l'ús del tractament d'ozonoterapia per a un pacient crític de covid. Cal recordar que la setmana passada, els familiars d'aquest malalt que es troba intubado en l'UCI de l'hospital La Plana de Vila-real va realitzar una mobilització per a exigir a la direcció del centre que sentiren el seu crit i permeteren l'ús d'aquest tractament que sí si està realitzant en altres hospitals d'Espanya.

Ara, un jutge ha donat la raó a la família i ha remés l'ordre judicial a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè es permeta l'entrada d'un metge que realitzarà el tractament a aquest malalt de covid.

Des de Sanitat han confirmat a elperiodic.com que "hem rebut l'acte del jutge" i "no recorrerem" pel que el departament d'Ana Barceló acata la decisió judicial i "col·laborarem amb tot el que necessiten", asseguren fonts de la conselleria.

Malgrat tot, des de Sanitat insisteixen que no hi ha evidència científica suficient ni consolidada sobre l'ús d'aquesta tècnica.

La lluita de la família

L'empitjorament del malalt va portar a la família a buscar totes les alternatives possibles i a reunir-se amb la direcció de l'hospital per a tractar de convéncer-los de l'ús d'aquesta teràpia. I fins i tot van demanar ajuda a la justícia emparant-se en la sol·licitud d'aquest tractament com a “ús compassiu” segons consta en el Reial decret 1015/2009, de 19 de juny en el qual s'indica que “es possibilita la prescripció i aplicació de medicaments no autoritzats a pacients no inclosos en un assaig clínic amb la finalitat d'atendre necessitats especials de tractaments de situacions clíniques de pacients concrets; aquest accés a medicaments en investigació es coneix com a ús compassiu”.

Cal recordar que la família va mantindre una reunió amb el director mèdic de la Plana i sempre segons la dona “em va expressar que ell no em posarien cap impediment sempre que aquesta sol·licitud fora autoritzada pel Cap de Servei de l'UCI d'aquest hospital”.

En la següent trobada en el qual va ser present un doctor vingut des de Pontevedra i un altre per videollamada per a explicar la tècnica, encara que “res més van acabar totes dues exposicions va dir rotundament que després d'haver-ho consultat amb tot el seu equip mèdic, la seua decisió estava presa: no m'autoritza en cap concepte una teràpia que no estiguera inclosa en les guies d'actuació dels protocols per al covid”.

Com a alternativa, segons explica la dona, el metge de l'hospital li va autoritzar a traslladar al seu marit a un altre hospital on puguen aplicar-li la teràpia, alguna cosa que l'esposa del malalt apunta que “em sembla un acte molt temerari i perillós donada l'extrema gravetat del pacient intuït i sedat en l'UCI”.

Malgrat la negativa, la família va acudir al Comité de Bioètica Assistencial del mateix hospital per a demanar a l'autorització i es va posar en mans d'un advocat experts en la gestió de casos similars al seu i van presentar denúncia davant els jutjats de Vila-real.

Segons la dona, “em va dir el director mèdic per a comunicar-me que m'autoritzaven l'aplicació d'aquesta teràpia” encara que dues hores més tard li tornaven a cridar per a “comunicar-me tot el contrari” argumentant que “no es pot autoritzar que facultatius aliens a aquesta administració sanitària, accedisquen a aquest hospital a administrar tractaments a pacients ingressats”.

Pujar